Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu

DQ7KJPFW4AA1QFH

Yükseköğretim Kurulu Başkanı M. A. Yekta SARAÇ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül SAYAN KAYA ve kadın çalışmaları yürüten birçok merkez müdürünün ve kurum temsilcilerinin katılımlarıyla Ankara’da “Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu” gerçekleşti.

Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları Birimi’nin düzenlediği sempozyumda; T.B.M.M Kadın Erkek fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer KATIRCIOĞLU, Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU ve Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Timur GÜLTEKİN’in konuşmacı olarak katıldığı açılış panelinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sare AYDIN YILMAZ moderatör olarak yer aldı.

Aydın, Türkiye’de genel mesleki eğitim sistemi ile eğitim-istihdam ilişkisi üzerinde durdu. Meslek eğitimlerin arttırılması ve bu mesleki eğitimlerde kadınlara yer açılması gerektiği üzerinde duran Aydın, mesleki eğitimler sonrasında kadınların istihdamının artmasıyla birlikte sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın güçleneceğinin altını çizdi.

Aydın, Yükseköğretim kurulu 2016-2017 verilerine göre, Türk Yükseköğretiminde 3.347.403 kadın ve 3.930.505 erkek öğrenci olmak üzere toplam 7.277.908 kayıtlı öğrencimiz bulunmaktadır. Ve yine 2015-2016 verilerine göre Türkiye’de üniversite mezun sayısında kadın oranı %11,7 iken erkek oranı %16,2’dir. Tüm bu rakamların işgücüne katılım oranını da belirtmek gerekirse 2015-2016 döneminde %30,3 kadın %71,3 erkek olduğu karşımıza çıkıyor.

Aydın, Yükseköğretim Kurulu 2017 verilerine göre; Türkiye’de toplam 152.153 akademisyen var. Bu akademisyenlerin içindeki dağılıma bakacak olursak 67.019’u kadın 85.134’ü de erkek şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor. Bu tablonun akademik unvan bazlı dağılımda, %29,3 kadın profesörler %31,8 kadın doçentler %48,1 de kadın araştırma görevlileri yer alıyor.

Aydın daha sonra dünya genelinde kadın CEO’ların toplam CEO’lar içindeki oranları ve yönetim kurullarındaki kadın üye oranlarını aktardı. Aydın iş hayatında kadının karşılaştığı zorlukları değerlendirirken, ABD’deki Silikon Vadisi’nde çalışan bir kadın icra kurulu başkanı (CEO) olan Eileen Carey’in iş dünyasında öne çıkmak için sarı olan saçlarını kahverengiye boyadığını, topuklu ayakkabı ve lens kullanmayı bıraktığını ifade ederek iş hayatında karşılaştığı mobbing üzerinde durdu.

Aydın kadının iş hayatına katılımı ile ilgili tarihimizden örnekler de verdi. Fatıma El Fihri ilk üniversite kuran kadın, El-Şifa Binti Abdullah tıp alanında oldukça bilgili, Hz. Ömer zamanında Basra’ya sağlık memuru olarak atanmış ve ilk kadın öğretmen, Raziye Begüm Sultan Hindistan’da ilk Türk devletinin yöneticisidir.

DQ6k7XJWAAEwqKb     DQ6obQCWsAAGThv (1)---      DQ7Iq_TW0AAs3WB     DQ7Jh87WAAALe3A