Yönetmelik

 

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ 

KADIN VE AİLE ARAŞTIRMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

Birinci Bölüm

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a)Danışma Kurulu: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu,

b)Merkez: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezini,

c)Müdür: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezi Müdürünü,

ç)Rektör: İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörünü,

d)Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesini,

e)Yönetim Kurulu: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İkinci Bölüm

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a)Kadın haklarını koruyarak demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygının gelişmesine ve sağlamlaştırılmasına katkıda bulunmak.

b)Kadınların aile içinde, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta üretken bireyler olmalarını desteklemek.

c)Temel hak ve özgürlüklerin toplumda yaygınlaşmasını sağlamak.

ç)Yaşam boyu eğitimi teşvik etmek.

d)Kadın ve aileyle ilgili olarak hayatı anlamlandıran sağlık, hukuk, çevre, sanat,  spor, medya, ahlaki değerler ve benzeri her konuyu çalışma sahası içerisinde kabul etmek.

e)Örgütlü sivil toplumun, kadınların vatandaşlık hakları, insan hakları ve demokratik reformlarla ilgili çalışmalarını desteklemek.

f) Göç ile gelmiş ve gelir seviyesi düşük dezavantajlı kadınlar, gençler ve Romanlar gibi yeterince temsil edilmeyen grupları aktif yurttaşlık ve vatandaşlık hakları için desteklemek ve güçlendirmek vasıtası ile bu grupların örgütlü sivil toplumdaki katılım ve temsilini arttırmak.

g)Üniversitenin, kadın ve aile ile ilgili bütün kurum ve kuruluşların bu alanda yaptığı ve yapacağı akademik faaliyetleri ve projeleri desteklemek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a)Kadın çalışmaları iletişim ağı sempozyumu düzenlemek

b)Kadının siyasal sosyo-ekonomik durumunun analizinde kullanılacak bilimsel metotlara ve istatistiklere dayalı anketlerin, röportajların ve saha araştırmaları yapmak

c) Kadın ve aile temalı Arama Konferasları, çalıştaylar, konferanslar düzenlenmek

d)Kadın alanında yaşanan sorunların ve bu sorunlar çerçevesinde gerçekleştirilen    çalıştaylar yapmak. Çalıştay sonucunda çıkan çalışmaların paylaşılması ve sonuçlarının tavsiye metni haline getirip ilgili kurumlara sevk edilmesini ve takibini yapmak

e)Kadın politikalarını belirlemek için çeşitli kurum, kuruluş ve STK lar ile çalıştaylar düzenlemek

d) Uluslararası siyasi parti temsilcileri ile çalıştaylar düzenlemek

f) Uluslarüstü resmi kurumların ve STK’ların katılımıyla dünya kadınlarının ortak meselelerine demokrasi, kadın hakları, yoksulluk, istihdam, şiddet, taciz, kürtaj gibi konulara duyarlık kazandırmak için Dünya Kadın Forumu düzenlemek.

g)Bölgesel Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu düzenlemek

ğ)Ayrıca sınır olduğumuz Orta Asya, Ortadoğu ve Avrupa dışında Uzak Doğu,  Güney Asya, Latin Amerika gibi  bölgelerdeki kadın ağları ile iletişime geçmek, ortak çalışmalar yapmak.

h) Kadın ve Aile temalı Sergiler ve sanatsal faaliyetler yapmak

ı) Kadın ve Aile temalı el broşürleri, bilgilendirici ve tanıtıcı özgün kitaplar hazırlamak ve yayın yapmak

i)Kadın ve aile temalı kültür, sanat, ekonomi, hukuk, siyaset konularını işleyen periodik bilimsel ulusal-uluslararası hakemli dergisi çıkarılması.

j) Kadın ve aileyi ilgilendirecek eğitimler ve sertifika programları düzenlemek.

k) Merkezin faaliyet alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile ortak projeler, konferanslar, sempozyumlar ve paneller düzenlemek

Üçüncü Bölüm

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a)Müdür.

b)Yönetim Kurulu.

c)Danışma Kurulu.

ç)Merkez birimleri ve proje grupları.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarında bilgi ve deneyime sahip Üniversitede görev yapan tam zamanlı öğretim üyeleri arasından üç yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesi ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdür çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitede görevli öğretim üyeleri arasından bir kişiyi müdür yardımcısı olarak üç yıl için görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcısı, Müdürün kendisine vereceği görevleri yapar. Müdür kısa süreli olarak görevi başında bulunmadığı zaman yardımcısını vekil bırakır. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde, müdür yardımcısının da görevi sona erer.

(3) Müdürün altı aydan fazla süreyle görevi başında bulunamadığı durumlarda Rektör tarafından yeni bir Müdür görevlendirilebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a)Merkezi temsil etmek.

b)Merkezin, Merkeze bağlı birimlerin ve idari personelin çalışmalarının düzenli, etkin

ve amaçları doğrultusunda yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

c)Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantılara başkanlık etmek, Yönetim

Kurulu kararlarını uygulamak.

ç)Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait yıllık çalışma programını

hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak ve kabul edilen faaliyet raporlarını onay için Rektörlüğe sunmak.

d)Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak ve toplantılara başkanlık etmek.

Yönetim kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcısı ve Müdürün teklifi üzerine Merkezin faaliyet konularıyla ilgili alanlarda çalışan Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri arasından Senato tarafından üç yıllık süreyle görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Üyelik süresi sona eren Yönetim Kurulu üyeleri aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine üç ayda en az bir kez, Müdürün belirleyeceği gündemle üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a)Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda kararlar almak.

b)Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve yıllık çalışma programını görüşerek karara

bağlamak.

c)Danışma Kurulunun ve Merkez birimlerinin kuruluş, çalışma usul ve esaslarını

belirlemek, ilgili birimler arasındaki eşgüdümü sağlamak.

ç)Araştırma, yayın, öğretim ve diğer çalışma alanlarına ilişkin konularda karar almak.

d)Gerçek ve tüzel kamu ve özel kişi ve kuruluşlar tarafından önerilen konularda

işbirliği tekliflerini değerlendirmek, işbirliği tekliflerini Üniversitenin ilgili birimlerine iletmek, görev alabilecek birimleri tespit etmek.

e)Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar ile

ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini belirlemek.

f)Müdürün, Danışma Kurulunun ve merkez birimlerinin görüş ve önerilerini

değerlendirerek bir sonraki yılın çalışma programını hazırlamak.

g)Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların usul ve esaslarını

belirlemek.

ğ)Müdür tarafından hazırlanan bütçe önerisini incelemek ve onaylamak.

h)Merkezin profesyonel sertifikalı eğitim programlarına katılanlara vereceği sertifika

konusundaki ilkeleri belirlemek.

ı)Personel ihtiyacını belirlemek.

Danışma kurulu

MADDE 12- (1) Danışma kurulu, Müdürün başkanlığında, Üniversitenin öğretim elemanları, Merkezin faaliyetleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışında önemli çalışmalar yapmış diğer üniversitelerden öğretim elemanları ile, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllığına görevlendirilen en fazla 9 üyeden oluşur. Süresi sona eren üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü olarak da toplantıya çağırabilir. Danışma Kurulu toplantılarında çoğunluk aranmaz.

Danışma kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulu, Merkezin amaçları doğrultusunda Merkezin faaliyetlerine yönelik tavsiye niteliğinde görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna sunar. Gerektiğinde faaliyet alanlarıyla ilgili alt komisyonlar oluşturulabilir.

Merkez birimleri ve proje grupları

MADDE 14- (1) Merkezin ana birimleri; araştırma ve yayın birimi, proje koordinatörlüğü ile dış ilişkiler ve bilimsel etkinlikler birimidir. Bunlar haricinde; araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmalarını iş bölümü çerçevesinde yürütmek üzere Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla Merkezin çalışma alanlarında araştırma ve uygulama yapan başka merkez birimleri ve proje grupları kurulabilir.

(2) Ana birimler de dâhil olmak üzere Merkez birimleri Müdürlük ve Yönetim Kurulunca değiştirilebilir ve kaldırılabilir. Proje gruplarının çalışmaları, Müdürlük ve Yönetim Kurulunca aksi kararlaştırılmadıkça, Proje Koordinatörlüğü altında ve onun eşgüdümünde yürütülür.

(3) Merkez birimleri ve proje gruplarının kuruluş ve çalışmaları Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar uyarınca yürütülür.

Dördüncü Bölüm

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, Müdürün teklifi üzerine 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Mekân ihtiyacı

MADDE 16- (1) Merkezin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereken büro ve sair çalışma mekânları Müdürün önerisi de dikkate alınarak Rektörce tahsis edilir ve elverişli bir çalışma ortamı sağlanması için gereken teknik altyapı (bilişim ve iletişim) ile tefrişat yine Rektörce sağlanır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18– (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.