Değerli Öğretim Elemanları ve İdari Personellerimiz,
Avrupa Birliği ERASMUS+ Programı/ Yükseköğretim Öğrencilerine ve Personeline Yönelik Proje kapsamında üniversitemiz akademik ve idari personellerinin anlaşmalı kurumlara kısa dönemli ders verme veya eğitim alma amaçlı ziyaretleri hibe ile desteklenmektedir.
Personel Ders Verme ve Eğitim Alma Hareketliliği adı verilen bu faaliyetlerin düzenlenmesi, Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir. Personel Ders Verme ve Eğitim Alma Hareketliliğinin desteklenmesi için 2015-2016 akademik dönemine ait, Ulusal Ajans (www.ua.gov.tr) tarafından kurumumuza hibe aktarılmıştır. Bu kaynağın, 30 Eylül 2016 tarihine kadar etkin bir şekilde kullanılması amacıyla 12 Ekim – 2 Kasım 2015 tarihleri arasında Erasmus+ Personel Hareketliliği Başvuru Dönemi gerçekleştirilecektir.
Ders verme/Eğitim Alma faaliyetinde bulunabilmek için Bölüm / Programınızın, eğitim vermek istediğiniz kurumdaki ilgili bölüm ile ilgili faaliyet kapsamında anlaşma olması gerekmektedir. Bölümlerimizin anlaşmalı olduğu kurumların listesini kontrol ederek gidebileceğiniz kurumları belirleyiniz.
İlgili listeler;
Personel Eğitim Alma Hareketliliği için http://ww4.ticaret.edu.tr/erasmus/erasmus-2/how-to-apply/staff-mobility/staff-mobility-for-staff-training-stt/
Personel Ders Verme Hareketliliği için http://ww4.ticaret.edu.tr/erasmus/erasmus-2/how-to-apply/staff-mobility/staff-mobility-for-teaching-assignments-sta/
Listede bulunmayan bir kurumda faaliyette bulunmak isterseniz, lütfen Değişim Programları Koordinatörlüğü (Erasmus Ofis) ile iletişime geçerek yeni anlaşma yapılması için prosedürlerin başlatılmasını sağlayınız.
Faaliyet süresi; seyahat süresi hariç, 2 gün ila 2 ay olabilmektedir. Ancak kurumumuz AB Komisyonunca sağlanan hibenin verimli kullanılması amacıyla bu süreyi yararlanıcı başına 4 gün olarak belirlemiştir. Bir ders verme/eğitim alma faaliyeti haftalık (veya daha kısa bir kalış dönemi için de) en az 8 saatlik bir faaliyeti kapsamalıdır.
2015-2016 Akademik Yılında Erasmus Personel Hareketliliği başvuruları 12Ekim – 2 Kasım2015 tarihleri arasında online olarak alınacak olup, bu tarihler arasında ilgili linkten başvuru sistemine ulaşabilirsiniz. http://www.kimoerasmus.com/istanbulticaret/personel/. Başvuru dönemini takiben Üniversitemiz Rektörlüğünce görevlendirilen Komisyon tarafından İstanbul Ticaret Üniversitesi Erasmus Değişim Programı Yönergesi’nin ilgili maddelerinde belirtilen kriterler dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.
Başvuruların değerlendirilmesinde göz önüne alınacak kriterler İstanbul Ticaret Üniversitesi Erasmus Değişim Programı Yönergesi uyarınca,
- Erasmus Ders Verme Hareketliliği ProgramıKontenjanından Yararlanacak Akademik Personel İçin Değerlendirme Ölçütleri
- İlk defa Erasmus Personel hareketliliği programından faydalanacak olmak (15 puan).
- Yabancı dil puanı;
Ulusal çapta yapılan YDS sınavından elde edilen puanlar ölçüt alınır. Bu sınavlardan elde edilen dil puanlarının Erasmus adayları için puan karşılıkları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
YDS Puanı Puan Karşılıkları |
50-60 5 |
61-70 10 |
71-80 15 |
81-90 20 |
91-100 25 |
TOEFL, IELTS vb. veya yurt dışı doktora belgesi gibi diğer sunulan belgelerin geçerli puan karşılıkları Komisyon tarafından belirlenir.
- Daha önce hareketlilik faaliyetlerine dâhil olmayan bölüm ya da birimlerden olmak veya daha önce hareketlilik faaliyetlerinde yer almayan bir ülkedeki yükseköğretim kurumuna gidecek olmak (10 puan).
- Belgelenmesi koşulu ile son 5 yıl içerisinde üniversitemiz üyesi olarak yurt dışı akademik bir kurumla ortak araştırma projelerinde proje ortaklarından birisi olarak aktif görev almış olmak (10 puan).
- SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makale sayısı (olgu, mektup, vb. hariç);
Bu kapsamdaki yayın sayıları ve karşılık gelen puanları aşağıdaki tabloda sunulmuştur.
Sosyal Bilimler Fen Bilimleri |
Yayın sayısı Puan Yayın sayısı Puan |
1 5 1-3 5 |
2 10 4-6 10 |
3 15 7-9 15 |
4 ve fazla 20 10 ve fazla 20 |
- Başvuran adayın gitmek istediği üniversite ile gideceği dönemde İstanbul Ticaret Üniversitesi arasındaki karşılıklı ikili anlaşma için aracı olmak (10 puan)
- Puan eşitliğinde, sırayla 1. 2. 3. ve 4. maddelere göre öncelik sırası belirlenir.
- Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği Programıkontenjanından yararlanacak akademik veya idari personel için değerlendirme ölçütleri
- Bu alandaki akademik ve idari personel için kontenjan sayısı, başvuran idari ve akademik personel sayılarının oranı dikkate alınarak belirlenir.
- Akademik personel için değerlendirmeler EK.1. A. maddesine göre yapılır. Farklı olarak, eğitim alma hareketliliği için başvuran ve halen lisansüstü eğitimini sürdürenlere değerlendirmede 20 puan eklenir.
- İdari personel için değerlendirme ölçütleri;
- İlk defa Erasmus Personel hareketliliği programından faydalanacak olmak (10 puan).
- Yabancı dil düzeyini değerlendirmede EK.1. A.2. maddesi geçerlidir.
- Eğitim durumu (lisans derecesine sahip olmak; 10 puan, yüksek lisans derecesine sahip olmak veya yüksek lisans öğrencisi olmak; 20 puan).
- Daha önce hareketlilik faaliyetlerine dâhil olmayan bölüm ya da birimlerden olmak (10 puan).
- Hizmet yılı (1-5; 10 puan, 6-10; 15 puan, 11-15; 20 puan, 15 yıl ve üstü; 25 puan).
- İdari personelde puan eşitliği durumunda sırayla 3. a, b, c, d ve e maddelerine göre öncelik sırası belirlenir.
ERASMUS+ Döneminde 2015/2016 Akademik Yılı için Personel Hareketliliğine ilişkin gündelik hibe miktarları:
Personel hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup; verilen hibe yurtdışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir.
Personel hareketliliğinden faydalanacak personele verilecek olan gündelik miktarı gidilen ülke ile birlikte gidilen süreye göre aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanır.
Ülke Grupları | Hareketlilikte gidilen ülkeler | Günlük hibe miktarları (€) |
Grup A | Danimarka, İrlanda, Hollanda, İsveç, Birleşik Krallık | 144 |
Grup B | Avusturya, Belçika,Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya,Fransa,Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Romanya, İsviçre | 126 |
Grup C | Almanya, Letonya, Malta, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, İspanya | 108 |
Grup D | Hırvatistan, Estonya, Litvanya, Slovenya | 90 |
Not: Herhangi bir faaliyet içermeyen ya da gerçekleştirilen faaliyetin türüne uygun faaliyet yapıldığı belgelenemeyen günler için hibe ödemesi yapılmaz.
Hibesiz (“0” Hibeli) Personel Olma Durumu:
Personel istediği takdirde hibe almaksızın faaliyete katılabilir. Faaliyetten hibesiz faydalanılabilmesi için de başvuru yapılması ve başvurunun diğer başvurularla beraber değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Hibesiz personelin farkı, personelin bütçe hesaplamalarına dahil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması personelin seçim sürecine dahil olmaması anlamına gelmemektedir.
ERASMUS+ Personel Hareketliliği kapsamında gidecek personele ödenecek seyahat giderleri:
Erasmus+ dönemi ile birlikte hareketliliğe katılacak personele faaliyetin gerçekleşeceği ülkeye olan uzaklık üzerinde seyahat giderleri ödemesi gerçekleştirilecektir.
Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan ‘Mesafe Hesaplayıcı’ üzerinden iki ülke arasındaki mesafe hesaplanacaktır. İlgili linki aşağıda bulabilirsiniz.
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm
Sözkonusu linkten 2 nokta arası için edinilen km için, aşağıdaki tablo (Erasmus+ Program Rehberinden alınmıştır) kullanılarak seyahat hibesi hesaplanacaktır.