Merkez Müdürümüz Prof.Dr.Mustafa ILICALI’nın,  “Trafikte Küçük Hata Yoktur” canlı yayın program konuğu İstanbul Özel halk Otobüsleri Sahipleri Esnaf Odası Başkanı Sn.Göksel OVACIK’tı 

ÖTVSİZ YAKIT BİZİM HAKKIMIZ

SADECE SALGIN DÖNEMİNDE DEĞİL, SALGIN SONRASINDA DA…

“ÖTV’SİZ YAKIT BİZİM HAKKIMIZ”

Radyo Trafik Marmara’da salgın sonrası dönemde toplu ulaşımın nasıl olması gerektiği konuşuldu. İstanbul Özel Halk Otobüsleri Sahipleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, yeni bir toplu ulaşım yasasına ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Biz devletin sosyal sorumluluklarını yerine getiriyoruz. ÖTV’siz yakıt bizim hakkımız.” ifadesini kullandı.

Radyo Trafik Marmara’da yayımlanan “Trafikte Küçük Hata Yoktur” programında Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı ile Kerim Öztürk’ün bu haftaki konuğu İstanbul Özel Halk Otobüsleri Sahipleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık’tı… Ovacık pandemi döneminde esnaf olarak yaşadıkları sıkıntılardan bahsederken, salgın sonrası için de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda sıkça dile getirilen “ÖTV’siz” yakıtın salgın sonrasında da kalıcı olması gerektiği kaydedildi.

“MUTLAKA TOPLU TAŞIMA YASASI OLUŞTURULMALI”

Aynı zamanda Tüm Halk Otobüsleri Birliği’nde Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ovacık, şimdiden salgın sonrasının hazırlığını yaptıklarını söyledi. Pandemi sonrası yolcu sayısının hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağına vurgu yapan Göksel Ovacık, “Yolcuya dayalı hak ediş ve çalışma sisteminin sürdürülebilir olacağını düşünmüyorum. Buna yönelik çalışmalarımız ve önerilerimiz var. Mutlaka ‘Toplu Taşıma Yasası’ oluşturulmalı. Hiçbir kesimin mağdur olmaması gerekiyor. Toplu ulaşım standarda bağlanmalı.” şeklinde konuştu. Ovacık, yasayla birlikte ileriye daha güvenle bakabileceklerini belirterek, “Esnaf geleceğini görmeden yatırım yapmak istemiyor. Belirsizlik ortamı, yolcuya yapılan hizmetin kalitesini de düşürüyor.” dedi.

“TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA ÖTV’SİZ YAKIT VERİLEBİLİR”

Yolcu gelirine dayanmaksızın kilometre üzerinden bir hak ediş sisteminin oluşmasını planladıklarından bahseden İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ovacık, “En azından toplu taşıma yapan araçlara ÖTV’siz yakıt verilebilir. Diğer nakliyeciler de istiyor ama bizim farklı özelliklerimiz var. İstanbul’da taşıdığımız 2 buçuk milyon yolcunun yüzde 15’i ücretsiz, yüzde 45’e yakını da araçlarımıza indirimli biniyor. Biz devletin sosyal sorumluluklarını yerine getiriyoruz. Onun için ÖTV’siz yakıtın bizim hakkımız olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

VEFAT EDEN ŞOFÖRLERİMİZ OLDU

3 bin 100’ün üzerinde araçla İstanbul’da toplu taşımanın önemli bir ayağı olan özel halk otobüsleri, salgın öncesinde otobüs ve metrobüsleri tercih eden 4 buçuk milyon yolcunun yüzde 60’ını taşıyordu. Göksel Ovacık, koronavirüs salgınından nasıl etkilendiklerini de Radyo Trafik Marmara takipçileriyle paylaştı:

“Beklenmeyen salgın bizi ciddi şekilde etkiledi. Kimin hasta olduğunu bilmiyoruz, her gelen yolcu bizim için bir risktir. Personelimizin korunması anlamında elimizden geleni yaptık. Dezenfektan ve maske dağıtıp, araçları dezenfekte ettik. Şoförlere korumalık dahi yaptık. Önlemlere rağmen virüs kapan ve vefat eden şoförlerimiz oldu.”

İL PANDEMİ KURULU’NUN KARARIYLA MAĞDURİYETİMİZ ARTTI

Kesintisiz olarak hizmetlerini sürdürdüklerini ancak zarar etmek istemediklerini de anlatan Ovacık, “Yolcu ortalamamız yüzde 10-15’lere düşünce masraflarımızı çıkarmamız mümkün olmadı. İçişleri Bakanlığının kararına göre kapasitemizin yarısı kadar yolcu alabiliyorduk ama İl Pandemi Kurulu kapasitemizin yüzde 20’si kadar yolcu taşımamız konusunda karar aldı. Böyle olunca da bir taraftan araç yetersizliği başladı, bir taraftan da masraflarımızı karşılayamaz olduk ve mağduriyetimiz arttı. Yolcudan gelen gelirle kendimizi döndürmemiz mümkün değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, meclisten de geçen kararla bize destek olacak ama alacağımız destek bizim masraflarımızı karşılamayacak. Yine de mazotumuzu alıp çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ovacık, 40-50 gündür sağlık çalışanlarını ücretsiz taşıdıklarını, bundan da gurur duyduklarını da sözlerine ekledi.