Ulaştırma Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) Erzurum-Erzincan-Bayburt Bölgesel Gelişme Planı Güncellenmesi ve Yeni Projelerin Değerlendirilmesiyle İlgili Toplantıda Yerini Aldı!

Ulaştırma Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) 28 Aralık 2015 tarihinde üniversitemizin ev sahipliği ve işbirliğinde Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde ‘Erzurum-Erzincan-Bayburt Bölgesel Gelişme Planı Güncellenmesi ve Yeni Projelerin Değerlendirilmesi’ konulu toplantıda yer aldı. Merkez ekibinin tam kadro yer aldığı toplantıda, Devlet Planlama Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliği ile 2004 yılında hazırlanan “Erzurum – Erzincan – Bayburt Bölgesel Gelişme Planı” ile bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için yeni projeler değerlendirildi.

Bölgedeki gelişmeler ve geçen süre dikkate alınarak, ilgili planın tekrar güncellenmesi ve belirlenen yeni projelerin hayata geçirilebilmesi için aşağıda belirtilen kararlar alındı:

  • Projenin, Uluslararası bir firma tarafından değerlendirilmesi öncesinde aşağıda belirtilen hususlarda ilerleme kaydedilmesi sağlanmalı, böylece zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacaktır.
  • 2004 yılında hazırlanan “Erzurum – Erzincan – Bayburt Bölgesel Gelişme Planı”, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi tarafından güncellenmesi konusunda işbirliği yapılacaktır.
  • İlgili üniversiteler tarafından belirlenecek proje yürütücüleri tarafından, proje süresince görev yapacak proje ekipleri oluşturulacaktır. Oluşturulacak bu ekipler tarafından projenin alt başlıkları ve proje takvimi belirlenecektir.
  • Önerilen bazı somut projelerin hayata geçirilmesinin temini için, ara yüz şeklinde bir araya getirilerek oluşturulacak bir ekip tarafından ön fizibilite raporlarının ilgili Bakanlık ve kurum-kuruluşlar ile iletişime geçilerek hazırlanması sağlanacaktır. (Ulaşım, enerji, maden, tarım, turizm projeleri vb.)
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile yapılan temasların somut bir sonucu olarak kooperatifçilik sisteminin geliştirilmesi ön plana çıkmıştır. Bölgenin en önemli kalkınma unsurları arasında tarım ve hayvancılık yer almaktadır. Bu nedenle ilk eylem olarak, tarım ve hayvancılığın gelişimini sağlamak, bilinçli bir üretim altyapısını oluşturmak için üreticilerin önce köylerde sonra ilçe ve başlatılacaktır. Bu amaçla, bir eylem planı hazırlanarak, ilk aşamada ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılacaktır.
  • Bölgesel gelişim çalışmalarından beklenen faydanın elde edilebilmesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Bölgesel Belediyeler gibi kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde olması gerekmektedir. Bu düşünceden hareketle yapılacak eylemlerde bu konunun göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.
  • Bölgede her bir sektör için marka oluşturabilecek özellikler belirlenmeli ve planlamalar bu perspektifte yapılmalıdır. Bu konuda da uluslararası ilişkinin gerekli olduğu görüşüne varılmıştır.
  • Bölgenin yüksek potansiyele sahip olan jeotermal, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının bir an önce hayata geçirilmesinin yaralı olacağı düşünülmektedir.
  • Bölge genelinde birçok kamu kurumu tarafından yatırımlar gerçekleştirilmektedir. Bu yatırımlardan beklenen faydanın sağlanabilmesi için aynı hedefe yönelik eşgüdüm içerisinde çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Yapılan toplantı sonucu bir tutanak ile tanzim ve imza altına alınmış olup toplantı esnasında Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nazım Ekren’ e sunuldu. Toplantıya Sayın Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz ve Erzurum Milletvekili ve Ulaştırma Mühendisliği Bölümü kurucu başkanı Prof.Dr.Mustafa Ilıcalı da katılmışlardır.