Merkezimiz AUS Derneği’ nin Kurucularından!

Ulaştırma Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) AUS Derneği’ nin Kurucularından!

UYGAR; T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğinde Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği’ nin (AUS Derneği) kuruluşunda üniversitemiz adına yer aldı. 19 Şubat 2016 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından organize edilen toplantı, 25.10.2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eki Eylem Planı” çerçevesinde 1.2.1 no’ lu eylem olarak kayıtlara geçen “AUS Türkiye’nin Kurulması” kapsamında gerçekleştirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUSDER) kurulma aşaması toplantının konusunu oluşturmuş, bu kapsamda 6 ay içinde derneğin kurulması ve genel kurula götürülmesi için geçici (6 ay süreyle görevde kalacak) bir yönetim kurulu seçimi yapılmıştır. Bu geçici yönetim kuruluna girebilmek için kurum ve kuruluşlar kıyasıya rekabet etmiş ve son şeklini almıştır. Söz konusu bu geçici yönetim kurulunda İstanbul Ticaret Üniversitesi, henüz kesin kararın alınmaması nedeniyle girmemiştir.

Ancak takip eden 6 aylık süreç sonunda üniversitemizin veya Ulaştırma Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi’ nin, bu yönetim kurulunda olması önemli bir prestij olacak ve üniversitemizin ülkemiz genelinde yapılacak akıllı ulaşım sistemleri yatırımlarında söz sahibi, belirleyici, proje üreten bir konumda olmasını sağlayacaktır.

Söz konusu derneğin kurulması kapsamında 2014’ten bu yana Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından daha önce de toplantılar yapılmış ve bu toplantılara Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Merkezi olarak katılım sağlanmıştır. Bu nedenle, söz konusu toplantıya bu defa İstanbul Ticaret Üniversitesi adına katılım sağlanmış olup, toplantıya katılan katılımcılara, merkezin faaliyetlerinin İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde devam edeceği, altı çizilerek, beyan edilmiştir.

AUSDER’in faaliyet alanı; güvenli, hızlı, konforlu, çevre dostu ve ekonomik bir ulaşım sistemine katkı sağlayacak biçimde akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarda bulunmak, politika oluşumuna katkı sağlamak, ilgili ulusal ve uluslararası özel, resmi ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak, mevzuat oluşturulmasına teknik destek sağlamak, mevzuata ilişkin tavsiye ve önerilerde bulunmak, eğitim faaliyetlerinde bulunmak, kamu otoritesi ile işbirliği yapmak, standardizasyon ve akreditasyon çalışmalarına katkıda bulunmak, akıllı ulaşım projeleri hazırlamak, yürütmek ve mevcut projelere katılmak şeklinde özetlenebilir. Toplantıyı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım adına, Müsteşar Vekili Sayın Dr. Özkan Poyraz yönetmiş olup, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Haberleşme Genel Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi ULAŞTIRMA Merkezi, TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Emniyet Genel Müdürlüğü, ODTÜ-Biltir Merkezi, Okan Üniversitesi, Türkiye Belediyeler Birliği, Uluslar arası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği, Otomotiv Sanayi Derneği, Yazılım Sanayicileri Derneği, MCE Bilişim Elektronik Mühendislik Ltd. Şti., ASELSAN Elektronik San. ve Tic. A.Ş., İSBAK İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri, SIEMENS Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürlüğü, TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürlüğü, VODAFONE Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğü ve akıllı ulaşım sistemlerinde faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri gibi kurum/kuruluşların üst düzey yöneticileri katılmıştır ve katılım sınırlı sayıda kişi davet edilmiştir.

Bununla birlikte, Erzurum Milletvekili ve Ulaştırma Mühendisliği Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’ ya da, bu derneğe “Onursal Üye” olmak üzere teklif götürülmesi kararlaştırılmıştır.