Aile Danışmanlığı ve Eğitimi | İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

Türkiye bugün hızla gelişen bir ülke olarak ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda hızlı bir dönüşüm yaşamaktadır. Gelişme ve dönüşüm toplum için genel anlamda olumlu ve istenen bir durum olmakla birlikte birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.

Özellikle ekonomik dönüşüm ve beraberinde gelen göç ve kentleşme, ekonomik sorunlar, işsizlik ve istihdam sorunları; kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler; toplumun eğitim yapısındaki gelişmeler ve farklı eğitim taleplerinin oluşması; kadınların istihdamındaki gelişmeler; sağlık alanında gelişmeler ve buna bağlı olarak özellikle ruh sağlığında insanların duyarlılığının ve taleplerinin artması gibi değişimler toplumun her kesimini etkilediği gibi aileyi de önemli şekilde etkilemektedir. Bu değişmeler ve sorunlar, bireyleri olduğu kadar, aile kurumunu da etkilemekte ve aile birliğinin korunması oldukça zorlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, aile içi şiddet yaygınlaşmakta, boşanma artışlar olmakta, aileler oranlarında giderek manidar çocuklarını kontrol etmekte güçlükler yaşamakta, çocuklarını nasıl eğitecekleri konusunda tam bir karmaşa yaşamaktadırlar.

Bu sebeplerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aile danışmanı ihtiyacını görmüş ve 04.09.2012 tarihinde resmi gazete ’de yayınlanan yönetmelik ile aile danışma merkezleri ve bu merkezlerde görev alacak aile danışmanlarının görev ve niteliklerini belirlemiştir. Ancak Sosyal hizmet merkezleri ile aile danışma merkezlerinde yeterli sayıda aile danışmanı istihdamının olmadığı belirtilmektedir.

• Tezli Yüksek Lisans Programları için  ALES: 55 ve üstü (Puan türü; Eşit Ağırlıklı)
  • Tezsiz Yüksek Lisans Programları için  ALES koşulunun aranmaması.
  • Tezli Yüksek Lisans Programlarına  “ Özel Öğrenci ” başvurularının kabul edilmemesi
  • Erkek adaylar için ; Askerlik Terhis veya Tecil Belgesinin ibraz edilmesi.
  • 04.09.2012 tarihli 28401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenen lisans alanlarından birinden mezun olmak. İlgili alanlar: Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi.

Kontenjan

Lisansüstü Programı Kontenjan Puan Türü
Tezli Tezsiz
Aile Danışmanlığı ve Eğitimi 25 30 EA

Eğitim  – Öğretim

• Eğitim dili Türkçe
  • Derslere devam zorunluluğu %70
  • Bilimsel Hazırlık Programındaki dersler kredisiz derslerdir.
  • Uygulama Gün ve Saatleri : Hafta içi, gerekirse hafta sonu ( Cumartesi günü ) ders yapılacaktır .Dersler ; 18:30-19:20, 19:25-20:15 ve 20:20-21:10 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programları

• Tezsiz yüksek lisans programları toplam 10 ders ( 5 Zorunlu Ders, 5 Seçimlik Ders ) ve bitirme projesinden oluşmaktadır.

Tezli Yüksek Lisans Programları

• Tezli yüksek lisans programları toplam 8 ders ( 4 Zorunlu Ders, 4 Seçimlik Ders ), seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır.