21. yüzyılda dünya siyasetinde önemli bir güce sahip olan ve bölgesel iktidar olma yolunda ilerleyen Türkiye, kurulduğu ilk yıllardan bugüne kadar ilk defa komşuları ile yakın ilişkiler içinde olmayı devlet politikası olarak benimsemiştir. Ekonomik, politik ve sosyal kalkınması ile bir cazibe merkezi haline gelen Türkiye, ilişkilerini sadece kendisine sınır komşusu olan ülkelerle sınırlamayarak Ortadoğu ve Avrasya başta olmak üzere Balkanlar, Sahra Altı Afrika ve Güney Doğu Asya’ya kadar uzanan bir coğrafyada yaptığı ticari ve siyasi açılımlarla adından söz ettirmektedir. Ülkemiz Birleşmiş Milletler ve NATO benzeri uluslararası arenada stratejik öneme sahip olan kuruluşlarda önemli roller üstlenmektedir. Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi bölgesel ölçekli faaliyet gösteren organizasyonlarla bağını güçlendirmektedir.
Tarihsel açıdan bakıldığında Türkiye, bulunduğu coğrafyanın çatışmacı yapısından dolayı karşılaştığı tehditleri güvenlik politikaları ve diplomasi ile çözme çabası içine girmiştir. Özellikle 2000’li yılların ortalarından itibaren Türkiye, Filistin, Lübnan, Suriye ve İsrail ile yakın ilişkiler izleyerek Ortadoğu’da barışın tesisine katkı sağlamış, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco boru hattı projelerinde gösterdiği yapıcı atılımlarla dünya enerji piyasalarında söz sahibi olmaya başlamıştır. Yine bu dönemde Türkiye gösterdiği iktisadi kalkınma sayesinde dünyanın 16. Avrupa’nın 6. Büyük ekonomisi olma özelliğini taşımaktır.
2000’li yıllarda Türkiye’nin, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) gibi günümüz diplomatik araçlarını, “Yeni Türk Dış Politikası” bağlamında harekete geçirmesi, küresel kalkınma hedefleri ve barışa yaptığı katkı kadar ülkenin yurtdışındaki itibarını muazzam bir boyuta taşımıştır. Bu vasıtalarla Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya ve Afrika’da gerçekleştirilen projeler, ikili ve çok taraflı ilişkileri olumlu etkilemekte ve daha sağlam bir dış politika zemini yaratmaktadır. Türkiye ile bu bölgeler arasındaki ilişkiler, Güney-Güney İşbirliği adına atılacak adımlar için de büyük önem arz etmektedir.
Bütün bu gelişmeler göz önüne alınarak İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’nin öncelikli dış politika konusu olan bölgelerle ekonomik, siyasi, sosyo-kültürel ilişkilerini disiplinler arası bir yaklaşımla ele almaktadır. Merkezimiz ulusal ve uluslararası faaliyetler düzenlemek, yayınlar yapmak, projeler üretmek ve bu alanlarda ulusal & uluslararası kuruluşlarla işbirliğinde bulunarak çalışmalarına devam etmektedir.