Ankara’da “Karar Alma Mekanizmalarında Kadın” Temalı Sempozyum Düzenlendi

Kefek_Slider

2 Kasım 2017, Ankara

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), 8. Kuruluş Yıl Dönümü sebebiyle Ankara’da Farkındalık Ödülleri Töreni, “Karar Alma Mekanizmalarında Kadın” temalı bir sempozyum düzenledi.

KEFEK, kuruluşundan bugüne kadar kısa süre zarfında çok yoğun bir çalışma temposu içinde kadın erkek fırsat eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, denetlenmesi, ulusal ve uluslararası gelişmelerin izlenmesinin yanı sıra hak ihlalleri ve kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet v.b. konularda ilgili başvuruları incelemekte ve gerekli görüldüğü hallerde de ilgili mercileri uyarmaktadır. Komisyon birden fazla yetki ile donatılmıştır. Şöyle ki, hem yasama yani kanun teklif ve tasarılarını inceleme yetkisine hem de vatandaş dilekçe ve şikayetleri alıp, ilgili kuruluşları uyarma yetkisine ve  toplumsal sorunları inceleme, toplumu bilgilendirme,  bilinçlendirme çalışmaları, ulusal ve uluslararası toplantı, panel, sempozyum yapma yetkisine de sahiptir.

Ödül töreni ve sempozyuma; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM Başkanvekili Ahmet AYDIN, KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, KEFEK üyesi Milletvekilleri, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Direktör Vekili Alia El Yassir, yabancı temsilciler, üniversiteler ve birçok seçkin davetli katıldı.

“Karar Alma Mekanizmalarında Kadın” temalı sempozyumda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadınların karar alma mekanizmalarında yer bulması için tedbir almaya devam edeceklerini söyleyerek, kadınlara verilen desteğin Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Sempozyuma katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da konuşmasında karar alma mekanizmaları başta olmak üzere, toplumun her kademesinde kadın etkinliğini artırmak ve fırsat eşitliği sağlamak için çalıştıklarını vurguladı.
sare hoca kefek “Kadın Olarak Birbirimize Destek Olmamız Gerekiyor”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, “Karar Alma Mekanizmalarında Kadın” temalı sempozyum programında “Karar Alma Mekanizmalarında Kadın: Özel Sektör” konusunu anlattı. Aydın, ülkemizdeki kadın istihdamı ve konuyla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirerek, kadınların kamusal alanda sürekli çarparak geri adım atmak durumunda kaldıkları “Cam Tavan” sendromundan da bahsetti. Aydın: “Cam tavanı kırmak istemeyenler en başta kadınlar. Bu isteksizliğimizi yok etmemiz kadın olarak birbirimize destek olmamız gerekiyor. Üst düzey yöneticilikle ilgili kadın olarak ne kadar istekli olup karar mekanizmalarında yer alırsak o kadar çok kadınların hayatını olumlu yönde etkileriz.”
turkiyede_cam_tavan_sendromu_slider
http://kadem.org.tr/wp-content/uploads/2014/05/kadem_tcts_kitap.pdf