Merkez Müdürümüz Prof.Dr.Necdet Şensoy’un İTO Gazetesinde mülakatı yayınlandı
Detaylar için tıklayınız:
https://www.itohaber.com/haber/guncel/214460/katilim_finansinda_kuresel_firsat.html
Merkez Müdürümüz Prof.Dr.Necdet Şensoy İSTANBUL TİCARET Gazetesi’ne konuştu.
Mülakat 14.sayfadan yayınlandı. Detaylara linkten ulaşılabilir.
http://www.istanbulticaret.org.tr/reader/?pubId=4081
İhsan Öğüt, SMIIC’yi Anlattı
5. Güncel Muhasebe Konuları Çalıştayı
Başkent ÜniversitesiTicari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MODAV) işbirliği ile 5. Güncel Muhasebe Konuları Çalıştayı 3-5 Ocak’ta Ankara’da düzenlenmiştir. “Finansal Olmayan Bilgilerin Raporlanması ve Denetiminde Son Gelişmeler” konulu çalıştayda Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Necdet Şensoy Açılış Bildirisi olarak “Sorumlu Finans” konusunu ele almıştır.
III. Türkiye’nin Ekonomik Problemleri ve İslam İktisadının Çözüm Önerileri Çalıştayı
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde 21 Aralık 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilen III. Türkiye’nin Ekonomik Problemleri ve İslam İktisadının Çözüm Önerileri Çalıştayı’na İstanbul Ticaret Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necdet Şensoy katılarak “İslam İktisadı Açısından Merkez Bankacılığı” başlıklı sunumunu gerçekleştirmiştir.
İslam İktisadı Sürdürülebilirlik Konusuna Nasıl Bakıyor?
İstanbul Ticaret Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necdet Şensoy, 4. Uluslararası Trakya Muhasebe, Finans ve Denetim Konferansı’nda bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Şensoy, “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Perspektifinden İslami Finansa Genel Bakış” başlıklı sunumunda Gelişmelerin arka planı, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Sorumlu finans ilkeleri ve İslami finansın sürdürülebilirlik standartlarına uyumu gibi konulara değindi.
Sunumunda iktisat alanında bulunan paradokslara dikkat çekerek, çevre duyarlılığı ile büyüme, vicdan ile hırs ve sosyal sorumluluk ile kar maksimizasyonu arasında çelişkilerin olduğunu vurguladı. Ana akım konvansiyonel finansın beşeri vicdanın etkisiyle sorumlu finansa doğru yöneldiğini, İslami finansın ise özünde söz konusu duyarlılıkların bulunduğunu söyledi.
Sınır tanımayan kapitalizmde zamanla duyarlılıkların arttığını, faziletli (moral) kapitalizm, etik (ethical) finans, yeşil finans(green finance) gibi kavramların ortaya çıktığını anlatarak, İslami finansın da sadece işlemleri faizden arındırmakla yetinmeyip çevreye duyarlı olmaya ve kullanılan beşeri imkanlara saygılı olmaya özen gösterdiğini söyledi. Böylece her iki sistemin sorumlu finans ve yatırım kavramında mutabık oldukları gözlemini dile getirdi.
Sunumunda BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini İslam hukukunun amaçları altında kümelendirme denemesi yapan Şensoy, 17 hedefin beş amaca uygun düştüğü kanaatini paylaştı.


Birleşmiş Millerler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Katılım Finansı İlkelerinin Uyumu
10 Aralık 2019 Salı günü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Necip Şimşek ve Öğretim Üyelerimizin teşrifleriyle öğrencilerimize merkezimizin 2019 – 2020 Akademik yılı ilk etkinliği olarak bir sunum yapılmıştır.