Kuyumculuk Sektörü Genel İstişare Toplantısı

İTO’da Kuyumculuk Sektörü Genel İstişare Toplantısı Yapıldı.

İTO Kuyumculuk Komitesi tarafından düzenlenen ‘Kuyumculuk Sektörü Genel İstişare Toplantısı’ İTO Merkez Binada 16 Şubat Salı günü yapıldı. Toplantıya sektör temsilcileri ve firmaları, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Toplantının konuları, kuyumculukta vergi ve altın muhasebe sistemi, kuyumculukta eğitim, mücevher taşların sertifikalandırılması, kuyumculukta iç ve dış ticaretin geliştirilmesi için çözüm önerileri ve kuyumculuk tasarısı idi.

İTO Kuyumculuk Komitesi’nin düzenlediği istişare toplantısında, önce Kuyumculukta Vergi ve Altın Esaslı Muhasebe Sistemi’nin hayata geçirilmesi ele alındı. Toplantıda, bu muhasebe sisteminin 2002 yılında uygulandığını, uygulamanın hayata geçirilmesi kolay olduğu bahsedildi.

Mücevher taşlarının sertifikalandırılması hususunda bilgi veren Borsa İstanbul yetkilileri; borsaya kayıtlı üyelerin, taşların belgelerini tamamlamaları halinde borsada işlem gördükten sonra KDV’den muaf olabileceklerini anlattı.

Toplantıda 12 yıllık mecburi eğitimle usta-çırak ilişkisinin azaldığı vurgulandı.
Toplantıda Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel İstanbul Ticaret Üniversitesi Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce hazırlanmakta olan “Kuyumculuk Sektör Raporu” hakkında bilgi sundu. Sektör raporunun sektörde bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olacağını, sektörde yapılan anket çalışmasının ve sektörün rekabet gücü hesaplamalarının sürdürüldüğünü belirtti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Yüksel Pazarçeviren altın esaslı muhasebe sistemi konusunda bir sunum yaptı.

İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Erhan Hoşhanlı’nın yönettiği toplantıya;  Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, İTO Kuyumculuk Komite Üyeleri Mirat Kökler, Ercan Özboyacı, Ömer Dinçel, İlhamı Yazıcı, İstanbul Sanayi Odası Kuyumculuk Komite Üyesi İlyas Gençoğlu, İstanbul Kuyumcular Odası Başkan yardımcısı Mustafa Tiryaki ve Yönetim Kurul Üyesi Murat Turaç Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Sudaş ve üyeleri Ahmet Rıfat Kaya, Cemil Özer, Yeminli Mali Muşavir Erol Aksoy, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selim Yüksel Pazarçeviren, Y.Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel, İstanbul Elmas Borsası adına Murat Kuzu, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri de toplantıya katılarak sektörü ve sorunlarını tanıma fırsatı yakaladı.