Ankara Finans Zirvesi Başarıyla Yapıldı

Ankara Finans Zirvesi geniş kapsamlı katılım ile Gazi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu ile Bankacılar ve Finansçılar Derneği’nin (BANKADER) işbirliği ile düzenlenen “Küresel Küresel Güç Olma Sürecinde Türk Bankacılık Sektörü” temalı “Ankara Finans Zirvesi” Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, zirve, kamu, özel sektör, akademi, sektör çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Finansal sektöre yönelik politikalar konusunda akademik yaklaşımlar ile uygulama sonuçları arasında köprü olacak yeni bir platform olarak görülen panel büyük ilgi gördü.

 1968’den beri

Bu yıl ilki gerçekleştirilen zirve Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Programda konuşan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan Gazi Üniversitesi’nin köklü geçmişi, kurumsallaşmış yapısı, nitelikli eğitim anlayışı ile öne çıktığını belirterek “Kuruluş tarihi olan 1968 yılından bugüne kadar yaklaşık 4 bin 500 mezun veren Gazi Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu şu an 170 öğrencisiyle eğitim-öğretimine devam etmektedir” dedi.

“Etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz”

Gazi Üniversitesi olarak amaçlarının üniversitenin sahip olduğu bilimsel bilgiyi kamuoyu ile paylaşmak olduğunu söyleyen Uslu, “Bu amaçla her yıl, çeşitli alanlarda yüzlerce sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliğin düzenlendiği üniversitemizde bugün ‘Küresel Güç Olma Sürecinde Türk Bankacılık Sektörü’ adlı etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Türk ekonomisi sağlam yapısını korumayı başarmıştır”

Rektör Yardımcısı İbrahim Uslan, dünyada uzun süredir dillendirilen ekonomik krizin, güçlü olarak bilinen birçok ülke ekonomisini sarsarken, Türkiye’nin bu ekonomik krizden nispeten daha az etkilendiğini belirtirken, “Amerikan yatırım bankalarının bile battığı bir dönemde, dünya ‘Büyük Resesyon’ diye çalkanırken Türk ekonomisi, sağlam yapısını korumayı başarmıştır. Ekonomimizin bu güçlü duruşu korumasının en önemli etkenlerinden birisi hiç kuşkusuz ki bankacılık sistemidir” dedi.

İstanbul geleneği Ankara’ya taşındı

Ankara Finans Zirvesi kapsamında konuşan BANKADER Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Dağ, etkinliğin önemine değinerek, Ankara’nın finans konusunda akademik çalışmalarla birlikte birleşim içerisine gireceğini ifade etti. Başkan Dağ, Ankara Finans Zirvesi kapsamında ortaya çıkan çalışmada başkent Ankara’nın 100 yıllık finans deneyiminin kullanıldığına ve İstanbul’da bir gelenek haline gelen finans zirvelerini Ankara’ya taşıdıklarına dikkat çekti. Dağ, bu zirveyle başkent Ankara’nın finansal bilgi ve tecrübelerini sektörle paylaştıklarını ve gelecek dönemde uluslararası düzeyde zirve düzenlemeyi planladıkları bilgisini verdi.

“Anadolu sermayesine sahip çıkalım”

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Semiz ise Ankara Finans Zirvesi’ne çok önem verdiklerini vurguladı. Sektörde 22 yıldır çalıştıklarını belirten Semiz, “Bankalarımız dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen oranda kar ediyor. İş dünyası, kredi kullanımında ve diğer bankacılık hizmetlerinde belki de dünyanın en pahalı uygulamalarına maruz kalıyor. Biz bir an önce bu tablonun düzelmesini arzuluyoruz” diye konuştu. Semiz Anadolu’dan gelen taleplerin hızlı karşılanmadığına değinerek, “Türkiye’ye öncülük eden Anadolu sermayesine sahip çıkalım” dedi.

“Türkiye ve dünyada ekonomik görünüm”

Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye ve Dünyada Ekonomik Görünüm” isimli oturuma geçildi. Oturumda TCMB Eski Başkanı Durmuş Yılmaz, TCMB Başkan Yrd. Murat Çetinkaya, Türkiye Finans Katılım Bankası Gen. Müd. Yrd. Memduh Kara yer alırken, oturum “Küresel Ekonomi ve Türkiye”, “Finansal İstikrara Programı ve Etkileri” ve “Ekonomide Farklı Bir Model: Katılım Bankaları” başlıkları kapsamında yapıldı.

Ankara Finans Zirvesi kapsamında yer alan panelde “Kredilerin Teminatlandırılmasında Alternatif Bir Model: Kredi Garanti Fonu”, Kredi Sözleşmeleri için Asimetrik Bilgi Meseleleri ve Sonuçları”, “Basel 2 ve 3 Uzlaşısının Bankacılık Sistemine Etkileri” konularına yer verildi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, Turgut Özal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Battal ve BDDK’dan Dr. Sedat Yetim konuşmacı olarak yer aldı.

“Özel sektör ve STK bakışı”

Ankara Finans Zirvesi’nde gerçekleştirilen ikinci oturumda “Özel Sektör ve STK Bakışı” başlığı adı altında “Dünyada ve Türkiye’de Özel Sektör Tahvili, Yatırım Fonu ve BES Derecelendirmesi”, “Tasarruf-Yatırım İlişkisi ve Finansal Eğitimin Önemi” konularına yer verildi. Süha Seçkin (Saha Rating Ortak), Doğan Murat Ergin (TSPAKB Danışmanı), Yrd. Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel (İstanbul Ticaret Üniversitesi) ve Fahrettin Yahşi’nin (Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü) konuşmacı olarak yer aldığı oturumun ardından kapanış ile birlikte zirve sonlandırıldı.