Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Programı Başvurusu

2007-2013 yılları arasında uygulanan Hayatboyu Öğrenme Programı yerini “Erasmus +” a bırakıyor. Avrupa Komisyonu 2014-2020 yılları için eğitim ve gençlik programlarına ayırdığı bütçeyi artırmış, bunun yanında programların yapısında da bazı değişikliklere, daha basit başvuru kuralları ve prosedürleri ile sadeleştirmelere gitmeyi amaçlamıştır.

Detaylı Bilgi İçin: http://www.ua.gov.tr

Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim programı ile desteklenen pek çok faaliyet için yeni dönemde de fırsatlar ve başvuru olanakları bazı değişikliklerle sizleri bekliyor olacak. Bu kapsamda 2007-2013 yılları arasında Ortaklılar ve Yenilik Transferi projeleri ile yapılabilen faaliyetlerin 2014-2020 “Erasmus+” döneminde de devam edebilmesi için tek bir faaliyet olarak “KA2 – Stratejik Ortaklıklar” tanımlanmıştır.

Kurumsal, yerel, bölgesel, ulusal veya AB düzeylerinde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, transferi veya uygulanmasıyla neticelenebilecek farklı ülkelerden, farklı eğitim, öğretim ve gençlik alanlarından ve/veya farklı sosyo-ekonomik sektörlerden kuruluşları içeren ortaklıklar kurulabilecektir.

Bir stratejik ortaklıkta desteklenebilecek faaliyetler neler olabilir?

• İyi uygulamaların paylaşılmasının sağlanması amacıyla kuruluşlar arasındaki işbirliğini güçlendirme faaliyetleri
  • Eğitim, öğretim ve gençlik alanında yenilikçi uygulamaların geliştirilmesini, test edilmesini veya uygulanmasını teşvik eden faaliyetler
  • Örgün, yaygın ve resmi olmayan eğitim (Europass ve Youthpass gibi) yoluyla elde edilen bilginin, becerilerin ve yeterliliklerin doğrulanmasını ve tanınmasını kolaylaştıran faaliyetler
  • Eğitim, öğretim ve gençlik sistemlerinin geliştirilmesini ve onların yerel ve bölgesel gelişim entegrasyonlarını teşvik etmek için bölgesel yetkili makamlar arasında işbirliği faaliyetleri
  • Aktif vatandaşlık ve müteşebbisliği teşvik etmek için girişimci zihni ve becerileri geliştiren uluslarararası teşebbüsler

Kimler Başvurabilir?

Program üyesi ülkelerde yerleşik resmi ve özel kurum/kuruluşlar başvuruda bulunabilirler.

• Bir Stratejik Ortaklık (KA2) başvurusunda 3 farklı Program Ülkesinden en az 3 ortak olmalıdır.
  • Ancak, 3 ortak bulunması şartının istisnası olarak;
    • Yalnızca okulları içeren ortaklıklarda istisnai olarak sadece iki okul arasında ortaklık kurulabilir. Bu durum, yukarıda belirtilen 3 ortak kuralının istisnası olup sadece okullardan oluşan bir ortaklıkta 3 ve daha fazla sayıda ortak da bulunabilir.
    • Bölgesel okul eğitimi kurumları arasında işbirliğini teşvik eden Stratejik Ortaklıklarda, gene istisnai olarak farklı Program üyesi ülkelerden en az iki bölgesel okul eğitimi kurumu bulunabilir. Bu durum, yukarıda belirtilen 3 ortak kuralının istisnası olup sadece bölgesel okul eğitimi kurumlarından oluşan bir ortaklıkta 3 ve daha fazla sayıda ortak da yer alabilir. Ayrıca, bu tür ortaklıklar her bölgeden, en az bir okul ile eğitim alanında veya işgücü piyasasında faaliyet gösteren en az bir yerel kuruluş içermelidir.

Kimler Yararlanabilir?

Proje başvuru aşamasında öngörmek ve başvuru formunda beyan etmek şartı ile projede yer alan bireyler, proje ortağı ülkelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılabilir. Bu faaliyetlere projede yer alan kurumlarda çalışan ve projeye katkı sağlayacak eğitim personeli ile öğrenciler katılabilir.  Bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyetler aşağıdaki şartları sağlamalıdır:

• Kısa dönemli öğrenci grupları değişimi (5 gün – 2 ay)
  • Uzun dönemli öğrenci hareketliliği (2 – 12 ay)
  • Kısa dönemli ortak personel eğitimi (5 gün – 2 ay)
  • Uzun dönemli öğretim görevlendirmesi (2 – 12 ay)

Proje Süresi Ne Kadardır?

Projeler, 2 veya 3 yıl sürelidir. Süre, projenin hedefine ve zaman içinde planlanan faaliyetlerin türüne göre başvuru aşamasında seçilmelidir.

Projelere Sağlanan Hibe Destekleri Nelerdir?

• Proje Yönetimi ve Uygulaması
  • Ulus-ötesi Proje Toplantıları
  • Fikri çıktılar
  • Çarpan Etkili Faaliyetler
  • Öğretme ve Öğrenme Hareketliliği Faaliyetleri
  • İstisnai Masraflar
  • Özel İhtiyaç Desteği

Başvuru Nereye Yapılır?

Başvuru, koordinatör tarafından tüm ortaklar adına koordinatörün bulunduğu ülkenin ulusal ajansına yapılır. Diğer ortaklar kendi ulusal ajanslarına başvuru formu göndermeyecektir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Erasmus+ Programı çerçevesinde tüm başvurular online olarak yapılmaktadır. Posta, kargo,faks veya e-posta ile gönderilen başvuru formları kabul edilmeyecektir.

Başvuru Ne Zaman Yapılır?

Başvurular, en geç 31 Mart 2015 tarihinde Brüksel saati ile 12:00’ye (Türkiye Saati İle 13:00) kadar sisteme yüklenmek zorundadır.